RSPB Newsletter Jan – Feb 2018 Visitors Centre Project

RSPB Newsletter January/February 2018

Hello and welcome to the first issue of 2018 of our Sherwood project newsletter. We hope you’ve had a great start to the New Year. If you’d like further details on any of the subjects covered, or want more information about our  project, please get in touch with the project communications manager, Helen Moffat –


RSPB Newsletter 3

Photo Credit Woodhead Group

RSPB Newsletter 2 


We think the building is looking pretty good from what we can see of it – and recent drone footage showed it’s pretty impressive from above too! Whilst it is an eye-catching roof from the ground, these photos show just  how stunning that curving roof is, and we’re even more excited now about seeing it in its completed state. Once the final roof work is done, the curtain-walling is due to be fitted, which will help to frame those floor to ceiling windows which will give visitors an awe inspiring view of the forest – and an even bigger incentive to get out there and exploring!


 The new year got under way with some great news for the new visitor centre as the D2N2 Local Enterprise Partnership agreed to invest £500,000 in the project, following approval by the D2N2 Infrastructure and Investment Board. D2N2 is the private sector-led partnership of business, local authorities, skills and training providers, and community and voluntary services representatives which promotes economic and jobs growth across Derby, Derbyshire, Nottingham and Nottinghamshire. Sajeeda Rose, D2N2’s Senior Manager for Growth Deal and Capital Programmes, said: “Sherwood Forest attracts people from all over the world, visitors whose spending is very important to the economy of the D2N2 LEP area. “A major attraction needs a state-of-the-art Visitor Centre, which is why we are putting significant investment into this important project; one which will contribute towards growth of a D2N2 area key sector and the local economy.”


We’re thrilled to report we’ve now received planning permission for the new play area at the centre. We’ve contracted award-winning design and build team Infinite Playgrounds for the project, who spoke to local children about what they’d like the play area to include to help them shape their final designs. The new playground will be adjacent to the visitor centre, replacing the current one, which is sited within the Site of Special Scientific Interest. Given its location, a Robin Hood theme seemed the most appropriate choice for the play equipment, which has been designed to suit a range of ages. Designs include a Richard 1st look out den, an ambush get away, an arrow swing and archery target.